Sizce Dünya üzerinde kaç farklı kahve çekirdeği var? Ya da en sevdiğiniz çekirdek türü hangisi? Nerden geliyor? Nasıl işleniyor? Aralarındaki farklar neler? Aromaya neler etki ediyor? Tüm bu sorulara ben ‘Çok fazla çekirdek türü vardır ve bir sürü etken parametre var.’ diye cevap vermiştim ama yazıyı düzenlerken öğrendiklerim bunun tam tersi. Hadi kahve çekirdekleri ile ilgili bilmediğimiz derinliklere yolculuğumuz başlasın.
Aslında bilinenin aksine temel olarak 3 çeşit kahve çekirdeği bulunmaktadır ve bunlar ‘Robusta’, ‘Liberica’ ve ‘Arabica’dır.
Robusta; Kahve çeşitleri arasında %30 üretim oranına sahip olan ve diğer türlere göre %2,5 daha fazla kafein içeren bu kahve türü sert içimlidir. Robusta çekirdeklerinin en belirgin özelliği her koşula dayanıklı olmasıdır. Bu yönü ile Arabica çekirdeklerinden ayrılmaktadır. Aynı zamanda bu özelliği nedeni ile diğer çekirdeklere göre fiyat avantajı sağlar. Robusta çekirdekleri genellikle Batı ve Orta Afrika’da, Güneydoğu Asya’da ve Brezilya’da yetişmektedir.
Liberica; Robusta ve Arabica çekirdeklerine göre düşük üretim hacmine sahip bu tür iri taneli yapısı ile ön plana çıkar. Filipinler’de oldukça kısıtlı bir alanda yetiştirilir. Tadı isli olan bu çekirdek, günümüzde tercih edilmemektedir.
Arabica; sınıfı kahveler dünyadaki üretim miktarının %80’ini oluşturmaktadır. Düşük kafeinli ve kolay içimli bir çekirdek olup, aromatik yapısı ile gönüllere taht kurmuştur. Latin Amerika, Orta ve Doğu Afrika, Hindistan ve Endonezya’da yaygın olarak üretilen bu çekirdekler 600 metreden yüksekte yetişmekte ve bulunduğu alandaki meyve ve baharatlardan kolayca etkilenebilmektedir. Diğer çekirdek türlerine göre bir miktar daha pahalıdır.
Çekirdeklerine göre kahve 3’e ayrılsa da yetiştiği yerdeki iklim koşulları, yükseklik ve toprak kalitesine, kavurma derecesine, işleme şekline ve bir önceki yazımızda bir kısmına yer verdiğimiz demleme çeşitlerine göre birçok çeşide ayrılmaktadır. Peki ya siz ‘Kahvenizi nasıl alırdınız?’.
Geleceğe Not
Her hafta yeni bölümlerle yayın yapan podcast kanalı.
Yazı Arşivi