Mesleki tecrübelerim gösteriyor ki, konu diyet, sağlıklı beslenmek ve kilo vermek olduğunda çok fazla yanlış bilinen ya da bilinmeyen var… Bugün size en çok karşılaşılan diyet yanlışlarından bahsedeceğim. Yazımı özellikle bu gün yayınlamak istedim. Çünkü her “Pazartesi” mutlaka bir diyet denemesi yapılır. Şöyle dediğinizi duyar gibiyim:
- Pazartesi günü kesin diyete başlıyorum
- Bu sefer kesin kararlıyım, bozmayacağım
- Ekmeği ve tatlıyı kesiyorum
- Spora da başlıyorum
Hayaller bu şekilde tabi gerçekler ise haftanın sonuna doğru verilen sözler unutulur, kaçamaklar artar ve diyet bozulur. Yapılan araştırmalar diyet yapmak için en iyi zamanın “Perşembe” olduğunu söylüyor. Programa pazartesi başladığınızda hafta sonuna doğru iradeniz zayıflıyor. Cumartesi- Pazarın verdiği tatil hissiyle diyeti bozuyorsunuz. Programa Perşembe günü başlarsanız yeni başlamanın verdiği heves ve iradeyle kaçamaklara dur diyebilirsiniz.
Birazda her gün, her saat tartılma konusuna değinmek istiyorum. Kilo verimi (yağ kaybı) günden güne kilonun azaldığı bir süreç değildir. Vücut hücrelerinizin içi yağ ile doludur. Diyetle birlikte hücrelerdeki yağ oranı azalır. Yağların yerini önce su alır daha sonra ise hücrelrrdeki su dışarı atılır ve hücreler küçülür. Vücudunuz suyu tuttuğu aşamada tartıda kilonuz fazla çıkar.
Günün hangi saatinde tartılmanız gerektiğine gelirsek en doğru ölçüm sabah, aç karna, lavaboya çıktıktan sonradır. Egzersiz sonrası tartılanlar oluyor. Bu çok yanlış bir davranış çünkü kaslarınız şiştiği için tartıda fazla çıkıyorsunuz. Siz yine de tartı sonucuna çok güvenmeyin çünkü sizi yanıltabilir. Vücudunuzda ödem varsa, kadınlar için mens dönemindeyseniz tartıda her zaman 1-2 kg fazla çıkarsınız. Düzenli olarak vücut ölçülerinizi incelemenizi öneriyorum.
Diyetin bir de psikolojik boyutuna değinmek istiyorum. Diyet yaparken bazı insanlar aşırı stres yapabiliyor. Bu durumun kilo vermenizi engellediğini biliyor muydunuz? Bunun nedeni böbrek üstü bezinden salgılanan “Kortizon hormonu” dur. Böbrek üstü bezi tarafından salgılanan kortizon hormonu, vücudun strese karşı kullandığı en önemli güç olarak kabul edilir. Ayrıca vücudun yağ ve karbonhidrat metabolizmasının düzenlenmesine yardımcı olur. Karbonhidratların ve yağların, özellikle açlık durumlarında kana karışmasını sağlayıp, şekere dönüşerek vücudun enerji ihtiyacı sağlar. Siz stres yaptığınızda fazla salgılanan hormon kilo verimini engelliyor.
Bu haftalık bu kadar düzeltme yapalım. Haftaya kaldığımız yerden devam edeceğiz. Daha düzeltmemiz gereken çok yanlış bilgi dolaşıyor internette. Size tavsiyem her duyduğunuz detoksu, diyeti, kürleri denemeyin. Bu durumu ilaç alıyor gibi düşünün size iyi gelen başkasını sağlığından edebilir.
Diyetisyen Bilge Aktaş
Geleceğe Not
Her hafta yeni bölümlerle yayın yapan podcast kanalı.
Yazı Arşivi