Geldim, Gördüm, Yedim #1

Geleceğe Not > Yazılar > Makaleler > Geldim, Gördüm, Yedim #1

post cover

Geldim, Gördüm, Yedim #1

  • Yazar: Mümin Gülmez 
  • Category: Makaleler 
  • Yorumlar (0) 

Şehzadeler Şehri veya Şehzadeler Diyarı olarak anılan Amasya, Osmanlı Dönemi’ndeki en önemli şehirlerden biriydi. Zira tahtın veliahttı olan şehzadelerin bir kısmı Amasya’da yetiştirilmişti. Geçmişi bundan daha da eskiye dayanan Amasya, MÖ. 60 – MS. 19. yıllarda Amasya’da doğduğu tahmin edilen ve Coğrafya ilminin mucidi olarak tanınan Strabon’un yazdığı ünlü coğrafya kitabında Amasseia olarak karşımıza çıkmaktadır.

O gün bugündür varlığını sürdüren şehir, Türkiye’nin Orta Karadeniz bölgesinde, Anadolu’nun iç kesimlerini Samsun Limanı’na bağlayan yol üzerinde konumlanmaktadır. Tarihi zenginliğinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de öne plana çıkan Amasya’da gezip görülmesi gereken pek çok yer mevcuttur. Ayrıca Amasya’nın meşhur elması, tüm ülkede oldukça ünlüdür.

Kaç günde gezilir: Amasya gezinizi ortalama 1 – 2 gün içerisinde tamamlayabilirsiniz.Amasya’ya seyahat için en uygun dönem Mayıs ile Eylül arasını kapsayan yaz sezonu olacaktır. 

Müze Kartı: Müzekart ve Müzekart+ adlı giriş kartlarıyla Amasya’daki çoğu müzeye girebilirsiniz. Kültür Bakanlığı’na bağlı olan bu kartlar sayesinde indirimlerden yararlanabilir veya müze gezinizi ücretsiz olarak gerçekleştirebilirsiniz.

Ne Yenir:

Elmasıyla meşhur olan Amasya’nın yöresel yemekleri de meşhurdur bunlar ; 

AMASYA MUTFAĞI HAKKINDA GENEL BİLGİLER | Amasya Yemekleri | Gastromanya
  1. Keşkek
  2. Toyga Çorbası
  3. Amasya Çöreği
  4. Bakla Dolması
  5. Ayva Gallesi
  6. Çatal Çorba… ve bir çok lezzet.

Nereler Gezilir:

1- Yalıboyu Evleri

Amasya’nın simgelerinden biri olarak kabul ediliyor. Şehir merkezinde yer alan Yeşilırmak kenarındaki tarihi evler, dik bir dağın bitiminde yer aldığı için oldukça estetik ve ilgi çekici bir manzara ortaya çıkarıyor.

Genellikle iki veya üç katlı olan evler, ahşap ve beton malzeme kullanılarak inşa edilmiş.

Yalıboyu Evleri ve Yeşilırmak - Gezer Döner - Gezi Rehberi Sitesi

2- Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları

Yalıboyu Evleri’ne geldiğinizde gözünüzü alacak nehir kenarındaki şehrin simgelerinden birisi de Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları… M.Ö 333 yılında Pontus devletinin başkenti olarak kullanılan şehir, Helenistik dönemin krallarının mezarlarına da ev sahipliği yapıyor. Dev kaya kütlelerinin oyularak şekillendirilmesiyle yapılan kaya mezarları, Yalıboyu Evleri’nin hemen arkasında, Harşena Dağı’nın eteğinde yer alıyor.

Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarları’nı görmek için, Yalı sokak üzerinde yürümeniz gerekiyor. Aracınızı geride bıraktıktan sonra mezarlara tırmanan merdivenleri çıkmanız gerekiyor. Basamakları tırmanmak biraz yorucu olabilir, 🙂 ama göreceğiniz manzaranın buna değeceğine eminim. 

3- II. Bayezid Külliyesi

Burası Neresi? Amasya’nın simgelerinden biri olan Bayezid Külliyesi, Yeşilırmak’ın kenarında yer alan oldukça estetik bir tarihi eser. 1481 yılında II. Bayezid’in tahta çıkmasıyla yapımına başlanan ve 1486’da biten tarihi yapı, külliye ve yanında yer alan cami ile oldukça dikkat çekiyor. Nehrin kenarında yer alan bu büyük külliye, şehrin önemli tarihi eserlerinden biri. Geniş ve büyük avlusu, el işlemeli taç kapısı ve mimari işçiliğiyle dikkat çeken yapıyı, Amasya geziniz sırasında ziyaret edebilirsiniz. Ve hatta II. Bayezid Külliyesi’ni Amasya gezilecek yerler listesine sizler de unutmadan eklemelisiniz!

II. Bayezid Külliyesi (Amasya) | Aerial view over complex from north,  showing mosque at left and madrasa at right. | Archnet

4- Amasya Kalesi

Burası Neresi: Amasya’nın şehir merkezine tepeden bakan bu görkemli yapı, şehrin en önemli tarihi ve mimari simgelerinden biri olan Amasya Kalesi. Şehrin merkezinden akan Yeşilırmak’tan 300 metre yükseklikte yer alan Harşena Dağı’nın üzerindeki kalenin üzerinde konumlanmaktadır. Bazı kaynaklara göre Pontus kralı tarafından yaptırıldığı söylense de, kalenin kalıntıları arasında Eski Tunç Çağı’ndan kalan kalıntılar da yer alıyor. Türklerin 1075 yılında şehri fethinden sonra pek çok kez ekleme ve bakım sürecinden geçen kale, kesme taş ve molozdan inşa edilmiş. Kale içerisinde Osmanlı döneminden kalan hamam ve pek çok mezar yer alıyor.

AMASYA KALESİ,ufak bir gezinti.HD izleyin - YouTube

Tabiatı: Doğal güzellikleri ve bilinmeyen tabiatıyla Amasya’da görmeniz gereken yerler;

1- Borabay Gölü : Bir doğa harikası olan Borabay Gölü, Taşova ilçe sınırları içinde yer alır. İl merkezine 63 kilometre ve Taşova ilçesine 15 kilometre mesafededir. Denizden 1050 metre yükseklikte bir krater gölü olarak bilinmesine karşın, aslında küçük bir akarsuyun etraftan gelen yıkıntılarla tıkanması sonucu oluşmuş, doğal bir set gölüdür. Kampçıların uğrak yeri olan yeşiliyle göz doyuran ve gölün kenarında doğanının tadını çıkaracağınız bir yer. 

Boraboy Gölü Tabiat Parkı: Kamp - Bungalov Evler - Çadır - Karavan »  Bolkafein

2- Yedikuğular Kuş Cenneti:(Yedikır Barajı) : Amasya’da, Tersakan Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1982-1985 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Oluşan doğal görünüm piknikçilerin ve doğa severlerin ilgi alanı olmakla beraber yoğun rağbet görmektedir. 

Amasya’da görülmesi gereken birden fazla tarihi yer ve doğal güzellikler bulunmaktadır, gezip, görüp, tatmaya buradan başlamaya ne dersiniz? Şehrin keyfini çıkarın!

Geleceğe Not

Her hafta yeni bölümlerle yayın yapan podcast kanalı.