Doğal Kolajen Kaynakları

Geleceğe Not > Yazılar > Makaleler > Doğal Kolajen Kaynakları

post cover

Doğal Kolajen Kaynakları

  • Yazar: Mümin Gülmez 
  • Category: Makaleler 
  • Yorumlar (0) 

Kolajen; vücutta deri, kemik, tendon başta olmak üzere pek çok organda bulunan bir yapısal proteindir. Bağ dokunun oldukça önemli bir bileşeni olan kolajen, dokuları yapıştırıcı gibi bir arada tutar. Yaşlandıkça vücut daha az kolajen üretir, bu da kırışıklıklar, sert eklemler gibi birçok probleme neden olur. Yapılan çalışmalarda 80 yaşına gelindiğinde vücudun kolajen kaybının genel olarak %75’lere ulaştığı görülmüştür.

Günümüzde daha çok kozmetik alanda karşımıza çıkan kolajeni doğal gıdalardan almak mümkündür. Peki neler tüketmeliyiz?

Kemik suyu

Kemik suyu, kemik ve bağ dokusu içerdiğinden kalsiyum, magnezyum, fosfor, kolajen ve diğer birçok besin öğesini bulundurur. En yaygın kolajen kaynağıdır.

Tavuk

Yapılan çalışmalarda tavuk boynu ve kıkırdağını artrit tedavisi için bir kolajen kaynağı olarak belirlenmiş olmakla birlikte takviyelerde de bulunmaktadır.

Balık ve kabuklu deniz ürünleri

Balıklar ve kabuklu deniz hayvanları da kolajenden yapılmış kemikler ve bağlar içerir. Öğle yemeğinde yediğiniz ton balıklı sandviç veya akşam yemeğinde tüketilen bir somon kolajen alımınızı kesinlikle artırır.

Yumurta akı

Yumurta beyazının büyük miktarda içerdiği prolin kolajen üretimi için gerekli aminoasitlerden biridir.

Turunçgiller

C vitamini vücudun kolajen üretiminde öncü olarak önemli bir rol oynar dolayısı ile portakal, greyfurt, mandalina, limon gibi turunçgillerin tüketimi kolajen bakımından da tavsiye edilmektedir.

Kabuksuz meyveler

Çilek, yaban mersini, ahududu ve böğürtlen gibi meyveler C vitamininden ve antioksidan bakımından oldukça zengindir.

Sarımsak

Sarımsak kükürt bakımından yüksektir ve kolajenin sentezlenmesine ve parçalanmasını önlemeye yardımcı eser bir mineraldir. Sarımsak tüketerek kolajen üretimini artırabilirsiniz.

Fasulyeler

Kuru fasulye, barbunya gibi baklagiller kolajen sentezi için gerekli amino asitleri içeren yüksek proteinli besinlerdir.

Kuruyemişler

Ayçiçeği, kabak çekirdeği, kaju, ceviz gibi enerji deposu olan kuruyemişler vücudun kolajen oluşturma yeteneğini artıran çinko ve bakır içerir.

Domates

Domatesler hem C vitamini hem de cilt sağlığını destekleyici bir antioksidan olan likopen açısından oldukça zengindir.

Brüksel lahanası

Brüksel lahanası sağlıklı bir cilt için önemli olan iyi bir provitamin A kaynağıdır. Aynı zamanda kolajen üretimini desteklediği için cildin elastikiyetini korumaya yardımcıdır.

Sadece cilt sağlığı değil, bağ doku ve kıkırdaklar esnekliğini sağlamak ve yaraların geç iyileşmesi, yorgunluk ve performans düşüklüğü gibi semptomlar yaşamamak için beslenmenizi çeşitlendirerek, takviye alımına gerek kalmadan kolajen alımı sağlayabilirsiniz.

Sağlıklı bir yıl olmasını dileriz.

Geleceğe Not

Her hafta yeni bölümlerle yayın yapan podcast kanalı.