Doğa Bizim Evimiz

Geleceğe Not > Yazılar > Makaleler > Doğa Bizim Evimiz

post cover

Doğa Bizim Evimiz

  • Yazar: Mümin Gülmez 
  • Category: Makaleler 
  • Yorumlar (0) 

Masmavi gökyüzü, yemyeşil ağaçlar, gürül gürül bir şelale, berrak bir dere, dere kenarında yayılan inatçı keçi ve mis kokusuyla her yeri kaplayan çiçekler… Evet evet bu tasvirler hemen hemen hepimizin her gün baktığı manzaraya ait ama bir farkla bilgisayar ekranının manzarasına. Çünkü doğa artık içimizde değil şehrin çok ötesinde kaldı.

Doğa gitti ve bize kalan çarpık kentleşmeler, düzensiz ve biçimsiz evler, inşaatlar, trafik gürültüsü, koşuşturan insanlar ve su gibi akan zaman kaldı. Doğadan uzak kalmak insanları nasıl mı etkiliyor?

Doğaya ve doğal olan ortamlara yakın olma ve içinde bulunma hissi psikolojimizi olumlu yönde etkiliyor. Şehrin gürültüsünden ve kirliliğinden 1 gün belki bir kaç saat kaçmak zihindeki yorgunluğu sıfırlıyor. Yeşilden uzak, doğadan, park ve bahçe gibi yeşil alanlardan yani yeşilden uzak olmak stresli bir yaşamı beraberinde getiriyor. Çünkü doğayı yok eden bu kargaşa algımızı yoğun şekilde uyararak zihinsel yorgunluk hissetmemize neden oluyor. 

Çarpık kentleşme, düzensiz yerleşim, trafik ve gürültüsü beraberinde öfke ve kaygı düzeyini arttırarak bizleri daha tahammülsüz ve sabırsız bireylere dönüştürüyor. Özellikle genç nesil daha çok nasibini alıyor. Çünkü gençler sosyalleşmek için daha çok kapalı ve kalabalık mekanlarda, trafikte veya telefon ve sosyal medya aracılığıyla iletişim halindeler buda onların doğayla olan ilişkisini kısıtlamakta. 

Bunun için ne yapmalı? 

Bilgisayar başından kalkıp oyunlara ve sosyal medyaya bir “doğa” molası verebiliriz. Aslında ait olduğumuz yere dönmeye küçük bir adımla dahi başlasak bize nasıl kucak açacağını göreceğiz. Bizi iyileştireceğini, kaygılarımızdan ve öfkelerimizden arınacağımızı göreceğiz.

Örneğin; Max Plank İnsan Gelişimi Enstitüsü araştırmacıları, ormana yakın bölgelerdeki yaşamın beyinde duygusal tepkilerden sorumlu bölge olan ve stres oluşumunda önemli rol oynayan amigdala ile ilişkili olduğunu gösterdiler. Araştırmacılara göre ormana yakın bölgelerde yaşayan bireyler stresle baş etme konusunda diğerlerine göre daha başarılı. Buda gösteriyorki doğa bizim evimiz ve bizi iyileştirecek olan o! Kendine bir iyilik yap ve ona sahip çık ve içinden hiç çıkma!

Geleceğe Not

Her hafta yeni bölümlerle yayın yapan podcast kanalı.