Bilinmeyen Yönleriyle Kenevir Bitkisi

Geleceğe Not > Yazılar > Makaleler > Bilinmeyen Yönleriyle Kenevir Bitkisi

post cover

Bilinmeyen Yönleriyle Kenevir Bitkisi

  • Yazar: Mümin Gülmez 
  • Category: Makaleler 
  • Yorumlar (0) 

İnsanoğlu, tarih boyunca bitkileri çeşitli amaçlarla kullanarak faydalar sağlamıştır. Kenevir bitkisi de kullanımı çok eskiye dayanan bitkilerden biridir. Bu bitkinin keyif verici yönü olması istismarına sebep olmuş ve bu özelliği birçok alanda sağladığı faydayı gölgede bırakmıştır.

Kadim kültürlerin hemen hemen hepsinde izine rastlanan kenevirin; yapılan arkeolojik çalışmalarda kumaş olarak kullanımı M.Ö. 8000 yılına, tıbbi kullanımı ise M.S. 5000 yılına dayanmaktadır. Kullanımı bu kadar eskiye dayanan bu bitki, günümüzde devletler tarafından ya tamamen yasaklanmış ya da üretimi kontrol altında sağlanmaktadır. Ülkemizde ise 19 farklı şehirde belli bir ruhsata sahip olan kişiler tarafından, denetim ve kontrolü sağlanarak üretimi gerçekleştirilmektedir.

Kenevirin bir dönümü 25 dönüm ormanla aynı oksijeni üretmektedir. Bir ağaç 20-25 yılda yetişirken kenevir 4 ay gibi kısa bir sürede yetişmektedir. Ayrıca bir dönüm kenevirden bir dönüm ağaca göre 4 kat daha fazla kağıt elde edilmekte ve ağaçtan elde edilen kağıt üç kez dönüştürülebilirken, kenevirden elde edilen ise yaklaşık yedi kez dönüştürülebilmektedir.

Bu gibi faydalarının yanında kenevir farklı alanlarda da kullanılmaktadır.

İlk kot pantolon kenevir bitkisinden yapılmıştır. Kenevir ayrıca ip, halı, çanta, ayakkabı, şapka yapımında da kullanılmaktadır. Kanvas ismi bu gibi kenevirden üretilen ürünlere verilen isimdir.

Bir otomobilin kaportası kenevirden yapıldığında normalden on kat daha dayanıklılık sağlamaktadır. Hatta Henry Ford, kaportası kenevir lifinden yapılmış bir otomobil de üretmiştir.

Kenevir çok güçlü bir bitkidir ve ilaç kullanımına neredeyse hiç ihtiyaç duymaz. Dünyanın çoğu yerinde kolaylıkla yetiştirilebilir ve çok az suya ihtiyaç duyar.

AIDS ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltmada; romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji ve omurga rahatsızlığı gibi hastalıklarla mücadelede de kullanılmaktadır.

Kenevir tohumunun üretimi soyadan bile ucuzdur, protein değeri bakımından oldukça yüksektir. 

Kenevirden elde edilen bir plastiğin doğada dönüşümü oldukça hızlı olduğundan plastik ürünlerin önemli bir kısmı kenevirden üretilebilmektedir.

Kenevir tohumlarının %30-35 yağ bulundurması nedeniyle son dönemlerde biyodizel kaynağı olarak kullanımına başlanmıştır.

Kenevirin kök alanından elde edilen malç, toprağın yüzeyine atıldığında  toprak verimliliğini ciddi anlamda yükseltir. Aynı zamanda bitkiler için bir tür doğal ısı yalıtımı oluşturur.

Yağ asidi ve  antioksidan açısından önemli bir bitki olan kenevir; A, E ve C gibi vitamince zengin bir içeriğe sahip olup kozmetik alanında da önemli bir rolü vardır.

Son yıllarda kenevir tohumları çikolata üretiminde de kullanılıyor. Üstelik bu çikolatalar normal çikolatalara göre daha düşük kaloriye sahip.

Tüm bunların dışında gemi yelkeni, sunta, çocuk bezi, şampuan, ucuz mürekkep, boya, vernik gibi alanlarda da kenevir bitkisinden yararlanmaktayız.

Ne yazık ki kullanım alanı bu kadar geniş, verimliliği yüksek bir bitki; üzerine yapışan kötü ünü ve farklı sebeplerden dolayı kullanım potansiyelinin çok altında kalmıştır.

Geleceğe Not

Her hafta yeni bölümlerle yayın yapan podcast kanalı.