Anne baba adayları çocuklarının dünyaya geleceğini öğrendiklerinde, artık cinsiyeti de belliyse birçok isim alternatifi düşünmeye başlarlar. O isim öyle bir manaya gelmelidir ki kişi o ismi ömrü boyunca taşıyabilmelidir. Aynı şekilde bir şirket kurulmadan önce belirlenen ismi ve logosuyla, kimliğini yansıtabilmeli, değer algısı oluşturabilmelidir. Bugüne kadar ismini çokça duyduğumuz, milyar dolarlık marka değerine sahip şirketlerin isim hikâyeleri size de ilham verebilir.
Apple: Steve Jobs ortağı Steve Wozniak ile şirketi ilk kurduğu dönemde meyve diyetlerinden birini yapıyordu ve bir elma çiftliğinden gelmişti. “Apple” isminin göz korkutucu olmadığını, tersine eğlenceli ve canlı olduğunu düşünüyordu. Logonun tasarımcısı Rob Janoff ise elmanın kiraz olarak algılanmasından kaygılandığı için ısırık alınmış şekilde çizdiğini ifade etti.
Amazon: Şirket kurucusu Jeff Bezos alfabetik olarak listelendiğinde hep üst sıralarda olması için şirketin isminin A harfiyle başlamasını istemiş. Şirket ismini Cadabra.com’dan dünyanın en büyük nehri olan Amazon’a değiştirmiş. Sebebi ise şirketinin alanında en büyük olmasını istemesi.
Google:Sergey Brin ve Larry Page, arama motoruna ilk isim olarak “Back Rub” adını vermiş olsalar da şirketin adını sonradan matematiksel terim “googol“u temel alan “Google” ile değiştirdiler. Googol’un anlamı ise “10 üzeri 100” olmasıydı.
Microsoft: Adından da anlaşılacağı gibi “Micro” kelimesi mikro işlemciyi, “Soft” kelimesi ise yazılımı temsil ediyor.
Samsung:Korece’de samsung kelimesi 3 yıldız anlamına geliyor ve buradaki üç yıldız “büyük, güçlü ve sınırsız” kelimelerini temsil ediyor.
Facebook: ABD üniversitelerinde öğrencilerin, öğretmenlerin ve çalışanların doldurduğu tek sayfalık “paper facebook” formlarından alınıyor. Mark Zuckerberg Facebook’un ismini “facebook papers” dan esinlenerek verdi.
Verizon: Telekomünikasyon şirketi Verizon ismini, Latince ‘gerçek’ (veritas) ve ‘ufuk’ (horizon) kelimelerinin birleşiminden alıyor.
Toyota: Şirket ismini kurucusu Kiichiro Toyoda‘dan alıyor. Fakat daha sonra marka geliştiricileri, toyoda’yı toyota haline çevirmişlerdir.
Mercedes-Benz: Avusturyalı tüccar Emil Jelinec, 1897 yılında yarış kazandığı araca kızının adı olan mercedes’i koydu. Bundan sonra şirketin kurucuları Gottlieb Daimler ve Karl Benz ürettikleri araçlara mercedes adını vermeye devam ettiler.
Huawei: İsmi eski Çince’de anlamı “Çin” ve “yapmak” olan karakterlerin birleşiminden türemiştir. Yaklaşık olarak “Çin yapımı, Çin malı, Çin ürünü” anlamlarına gelmektedir.
Alibaba Group: Alibaba Group’un kurucusu Jack Ma internet isminin dünyanın her dilinde aynı olduğunu gibi kuracağı yeni sitenin de adının her dilde aynı olması gerektiğini düşünüyor. Aklına herkesin bildiği masal Alibaba ve 40 Haramiler masalı geliyor. A ile başlamasından dolayı da sitenin aramalarda kolayca çıkacağını düşünüyor.
Adidas: İsmi Adolf Dassler’ın takma adı ‘Adi’ ve soyadının ilk 3 harfinin birleşiminden oluşuyor.
Starbucks: Kahve zinciri Starbucks ismini Herman Melville’in romanı olan Moby-Dick’teki ‘Starbuck’ isimli karakterden esinlenerek aldı.
IKEA: İsmi, kurucu Ingvar Kamprad’ın isim ve soyisminin baş harfleri ‘IK’ ile büyüdüğü köy Elmtaryd Agunnaryd’ın baş harfleri ‘EA’ nın birleşiminden oluşuyor.
Twitter: Kurucu ortağı Jack Dorsey ‘Twitch’ adını beğenmeyip benzer kelimeler için sözlüğe baktığında, kuş cıvıltısı ve alakasız bilgi patlaması anlamına gelen ‘twitter’ adı verildi.
IBM: ‘International Bussiness Machines’ isminin baş harflerinde oluşuyor.
Nike: İsmini, Yunan mitolojisindeki zafer tanrıçası ‘Nikea’ dan almış. Markanın sembolü ise tanrıçanın uçuşunu sembolize ediyor. Türkiye’nin Bursa ili sınırlarındaki çinileriyle ünlü İznik kentinin de eski ismi ‘Nikea’ydı.
Hotmail: Web sayfası yazarken kullanılan dil olan HTML’in harflerini içeriyor olması ‘Hotmail’ isminin verilmesine neden olmuş.
Volkswagen: Ferdinand Porsche herkesin satın alabileceği bir araba üretmek isteyince ortaya çıkan ürüne Almanca’da ‘halkın arabası’ anlamına gelen Volkswagen ismi konmuş.
Pepsi: İsmini yiyecek proteinlerini parçalayan sindirim enzimi ‘Pepsin’den alıyor.
Sega: Bir Amerikalı olan Marty Bromley tarafından kurulan Service Games of Japan’in kısaltması.
Lego: Danimarka dilinde ‘iyi oyna’ anlamına gelen ‘legt godt’ deyişinin birleşiminden gelen Lego aynı zamanda latincede de ‘birleştiriyorum’ anlamına geliyor.
Nikon: Japon optiği anlamına gelen ‘Nippon Kogaku’nun kısaltılması.
Vodafone: İngiliz menşeili cep telefonu ve mobil iletişim şirketi Vodafone ismini İngilizce ses (voice), veri (data), ve telefon (telephone) kelimelerinin birleşiminden alıyor.
Ebay: Kurucusu Pierre Omidyar’ın “Echo Bay Technolohy Group” adında web danışmanlık firması vardı. İnternet sitesini yaparken EchoBay.com adını kullanmak istemiş ancak bu adı bir altın madeni şirketi aldığından eBay.com adını seçmiş.
Adobe: Kurucusu John Warnock Adobe Koyu’nun karşısında yaşadığı için bu ismi vermiş.
İntel: ‘İntel’ ismi de bir kısaltma, ismini ‘Integrated Electronics’in kısaltılmasından alıyor.
Vespa: Motoru şekil olarak eşek arısına benzediği ve İtalyanca Vespa, ‘eşek arısı’ anlamına geldiği için bu isim verilir.
Geleceğe Not
Her hafta yeni bölümlerle yayın yapan podcast kanalı.
Yazı Arşivi