Tıp Dünyasında Bir İlk! Domuzdan Alınan Böbrek İnsanda Çalıştı

Geleceğe Not > Yazılar > Makaleler > Tıp Dünyasında Bir İlk! Domuzdan Alınan Böbrek İnsanda Çalıştı

post cover

Tıp Dünyasında Bir İlk! Domuzdan Alınan Böbrek İnsanda Çalıştı

  • Yazar: Mümin Gülmez 
  • Category: Makaleler 
  • Yorumlar (0) 

Geçtiğimiz günlerde New York Langone Health Hastanesi‘nde görevli cerrahlar, genetik mühendislik uygulanan bir domuzun böbreğini, beyin ölümü gerçekleşen ve solunum cihazında canlı tutulan bir insana bağladı. Böbreğin atıkları süzerek idrar üretmesinin yanında kişinin bağışıklık sistemi, bu yabancı organa saldırmadı.

Başta organ bağışçısı olmak isteyen hastanın organları bağışa uygun bulunmamıştı. Ailesinin onayı alındıktan sonra domuz böbreği cerrahlar tarafından bacağın üst kısmından damarlara bağlandı ve vücut dışındaki böbreğin nasıl çalıştığı 54 saat boyunca gözlemlendi.

New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezinde çalışan ekibin başındaki isim Dr. Robert Montgomery, “Böbrek kesinlikle normal çalışıyordu. Vücudun organı hemen reddetmesinden endişe duymuştuk fakat böyle bir şey olmadı” dedi. Böbrek vücuda tamamen nakledilmemiş olsa da vücut bağışıklık sisteminin böbreği reddetmemiş olması, Montgomery’e göre operasyondaki en dikkat çekici nokta. Montgomery, böbrek, bağlandıktan sonra pembe renge bürünerek, idrar yolundan hemen idrar akmaya başlamasındaki anı şu sözlerle anlatıyor:

“Baktığımız şeyi bir nevi anlamaya çalışırken, birkaç dakikalığına mutlak bir sessizlik oldu. İnanılmazdı. Hemen çalışmaya başlamıştı.”

Domuzlardaki kalp kapakçıklarının insanlarda yedek olarak kullanılması, vücudu yanan kazazedeler için de domuzlardan deri nakli yapılması, kan sulandırıcı heparinin domuzların bağırsaklarından elde edilmesi hâlihazırda domuzların tıbbi alanda kullanım alanları.

Ancak domuz hücreleri ani organ reddine sebebiyet veren bir şeker molekülü içerdiğinden insan vücuduna yabancı. Bilim insanları bunu aşmak için genetik mühendisliği çalışmalarıyla domuzun söz konusu şekeri üretmemesini ve böylece nakil yapılacak insanla uyumlu olmasını sağlamışlardı. GalSafe isimli verilen genetiği değiştirilen bu domuz et alerjisi olan kişiler için gıda ve insanlarda kullanılacak potansiyel bir tedavi kaynağı şeklinde onaylanmıştı. Domuzdan organ nakledilmesi için henüz onay alınmış değil.

Ayrıca hayvanların organ nakli için yetiştirilmesi konusu etik tartışmalara yol açıyor. Bir hayvan hakları organizasyonu olan PETA, konuyla ilgili “domuzlar insanlar için yedek parça değildir ve insanlar vücutlarını organ nakli için çaresiz hastalara bağışlamayacak kadar bencil olmaları yüzünden hayvanlar asla bu şekilde kullanılmamalıdır.” dedi.

Geleceğe Not

Her hafta yeni bölümlerle yayın yapan podcast kanalı.