Bu sendromu aşmak zor gibi görünebilir. Öncelikle kendinize güvenmelisiniz. “Ben yapamam, kendime güvenmiyorum.” gibi cümleleri bir kenara bırakın. Psikolojik olarak kendinizi bu düzene hazırlamalısınız. Öncelikle sağlıklı beslenmeyi öğrenmeniz gerekiyor. Dışarıda neleri ve ne şekilde yiyebileceğinizi bilmelisiniz.
Nedenleri:
Aşırı yemek yeme sendromun psikolojik nedenleri; depresyon, düşük benlik kaygısı, vücudundaki tatminsizlik, çocukluk döneminde tacize uğrama, vücut ağırlığı hakkında sık sık eleştirilere maruz kalma çocuklarda bu sendroma yakalamaya neden olmaktadır.
Aşırı yemek yeme sendromun biyolojik nedenleri; hipotalamus merkezi açlık ve tokluk durumuna karar verir. Aşırı yemek yemeniz sonucu gıda bağımlılığının nedeni genetik mutasyondur. Seratonin hormonunun yetersiz salgılanması da aşırı yeme sendromuna neden olmaktadır.
Sosyal ve kültürel nedenler; çocukları besinlerle ödüllendirmek, zayıf olmak zorundasın baskısı aşırı Yeme sendromu oluşturmaktadır.
Tedavi için öneriler
- Stresli olduğunuz dönemlerde yemek yemeye yöneliyorsanız besin aramak yerine farklı alternatiflerle dikkatinizi dağıtın. Egzersiz, yürüyüş yapmak, müzik dinlemek, film izlemek, kitap okumak, nefes Egzersizleri, pilates, yoga vb.
- Günlük ihtiyacınıza göre ara öğün yapmalısınız. Sağlıklı aperatifler gün içinde kan şekerinizi dengeler ve ana yemeklerde fazla besin alınımını önler.
- Evinizde abur cubur gibi sağlıksız besinleri bulundurmayın. Bu ürünler evde olduğu sürece sürekli yemeniz elbette olasıdır. Diyet yapmaktan pişman olmayın. Sağlıklı yaşam ; sizi depresyon halinden çıkarır ve stresinizi azaltır.
- Tek başınıza yapamıyorsanız profesyonel bir destek alın. (Doktor, psikolog, Diyetisyen)
- Beslenme günlüğü tutun. Ne yediniz ve yedikten sonra ne hissediyorsunuz not edin. Daha sonra baktığınızda duygusal açlık yaşayıp yaşamadığınızı görebilirsiniz.
- Yeteri kadar uyuduğunuz an emin olun. Yorgun bir vücut yemek yemeye meyillidir. Fiziksel ve duygusal açlığı ayırt edin. Midede bir guruldama yoksa ve yakın zamanda yediyseniz muhtemelen duygusal açlık yaşıyorsunuz.
- Sıkıntınızla başa çıkın! Can sıkıntısından yiyorum gibi cümleleri çok sık duyuyorum. Sıkıldığını da atıştırmak yerine dışarı çıkın, bir arkadaşınızı arayın. Kendimizi oyalayacak işler bulun.
- Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Egzersiz iştah merkezini baskılar ve bir süre tok kalmanızı sağlar.
- Televizyon, bilgisayar karşısında yemek yemeyin. Dikkatinizi başka bir yöne verdiğinizde ne kadar yediğinizi farkında olmazsınız
- Yemek masasında küçük servis tabakları kullanın. Tabağınızı dolu görünmesi psikolojik olarak tok hissetmenizi sağlayacaktır.
Geleceğe Not
Her hafta yeni bölümlerle yayın yapan podcast kanalı.
Yazı Arşivi