Bir Kahve Hikâyesi #1

Geleceğe Not > Yazılar > Makaleler > Bir Kahve Hikâyesi #1

post cover

Bir Kahve Hikâyesi #1

  • Yazar: Mümin Gülmez 
  • Category: Makaleler 
  • Yorumlar (0) 

Bu yazıyı okumaya başlamadan önce kendinize güzel bir kahve yapın, rahat bir köşeye geçin ve Ethiopya’ya, M.S. 850 yılında kahvenin doğuşuna uzanan yolculuğumuza başlayalım.

Rivayete göre Kaldi Ethiopya’lı bir keçi çobanıdır ve bir gün keçilerinin kırmızı bir meyveyi yedikten sonra daha canlı, daha hareketli olduklarını fark eder ve dans eden keçiler efsanesi böylece başlamış olur.

Keçilerin yediği meyveleri gören Kaldi meraklanır, bu meyvelerden bir avuç atar ağzına ve enerji verdiğini hisseder. Bir süre kullanıp, denedikten sonra, mucizevi bu meyveyi köyün manastırındaki rahibe götürür ve anlatır yaşadıklarını. Rahip bu duruma çok sinirlenir. Kaldi’nin bir günahkâr, meyvenin ise şeytan işi olduğunu söyleyerek, meyveleri ateşe atar. Yanan meyveler ve kavrulmaya başlayan çekirdekleri ile muazzam bir koku yayılır etrafa. Tarihin ilk baristası olduğundan habersiz rahip, kokan bu çekirdekleri suyun içine atar ve suyunu içer. Bütün gece uykusu gelmez, sabaha kadar ibadet eder ve şeytan işi olarak görülen bu meyve artık bir ibadet yardımcısıdır. Hemen diğer manastırlara da haber salınır. Bölgede yavaş yavaş kullanılmaya ve yayılmaya başlar.

15.yüzyılda Arap tüccarlar kahve meyvesini Ethiopya’dan Yemen e taşır. Yemen halkı bu içeceğe ‘uyutmayan’ anlamını taşıyan ‘Kahva’ ismini verir ve 16. Yüzyılda kahve İran, Mısır, Suriye ve Türkiye de yaygınlaşmaya başlar.

Geleceğe Not

Her hafta yeni bölümlerle yayın yapan podcast kanalı.